Note de călătorie: Cetatea Făgăraşului, Măn. Prislop şi Măn. Cozia

 

Traseu Turistic
Ploieşti – Cetatea Făgăraşului – Măn. Prislop – Măn. Cozia – Ploieşti

Acesta e un traseu turistic pe care l-am făcut împreună cu familia mea pe 2 iulie. În ideea că şi altcineva ar intenţiona să viziteze aceleaşi puncte turistice, iar notele mele i-ar fi utile drept ghid, descriu aici călătoria mea.

Obiectiv 1: Cetatea Făgăraşului
Obiectiv 2: Măn. Prislop
Obiectiv 3: Măn. Cozia


Traseu si rute - Estimat/real:
traseu: Ploieşti – Cetatea Făgăraşului – Măn. Prislop (via Râşnov, apoi A1)
estimat: 400 km in 5h 32min / real: 418 km in 5h 51min
vizite: Cetatea Făgăraşului 30 min, Măn. Prislop 1 h
popas: Carrefour Sibiu

traseu: Măn. Prislop – Măn. Cozia – acasă (via A1, apoi Târgovişte)
vizită: Măn. Cozia 1 h
Deşi am alimentat înainte de călătorie, a trebuit să mai punem benzină în Rm. Vâlcea
estimat: 435 km in 5h 55min / real: 454 km in 7h 38min

Km la bord:
La plecare: 55587
Sosire Măn. Prislop: 56005
Sosire Măn. Cozia: 56243
Acasă: 56459
________________________
Am parcurs în total: 872 km în 13h 29min
Cost excursie total: aprox 400 lei
Consum: 6%


Obiectiv 1: Cetatea Făgăraşului
Strada Mihai Viteazul 1, Făgăraș, cod poştal 505200

Plecare:
Ora: 6:16 (ne-am trezit la ora 4:30)

6:25 ieşim pe la Auchan Ploieşti

7:31 Ocolim Predeal, trecem prin Râşnov.

7:58 suntem în Cristian. Din Strada Lungă trebuie să facem stânga pe Şos. Ghimbavului. Sunt numai căsuţe, aşa că e greu să-ţi dai seama. REPERE: pe stânga: o biserică frumoasă (Biserica Adormirea Maicii Domnului), iar pe dreapta: o casă cu gard roşu, apoi o casă cu gard frumos din fier forjat, unde e şi un indicator “ Sibiu 139  Ghimbav 5”. Aici trebuie sa facem la stânga!


8:04 suntem în Ghimbav, ne apropiem de Biserica Sf.Ap.Petru şi Pavel (pe partea dreaptă). Aproape de sens se vede pe dreapta reprezentanţa Audi. Magazinul Tess care se vede pe hartă e de la reprezentanţa Volkswagen.
Intrăm în sensul giratoriu şi îl părăsim la (google map indică a patra, în realitate e a treia) ieşire cu indicatorul: “Oradea 455  Sibiu 135” spre Strada Făgăraşului.
(Ca să ştim că am ajuns pe drumul cel bun: avem pe dreapta Poloexpo, iar pe stânga un stadion)
  

8:09 Codlea. Din strada Bârsei trebuie să intrăm în str Lungă.
Aici suntem înconjuraţi de ceaţă L
Dar, în curând iese şi soarele.
Trecem prin Vlădeni, Perşani, Şercaia…

… şi prin frumoasa Mândra:Pe la 8:50 ne apropiem de Făgăraş…
La primul sens giratoriu din Făgăraş urmăm a treia ieşire spre Strada Tudor Vladimirescu, urmează încă un sens giratoriu mai mic, apoi se vede în depărtare o biserică măreaţă, e Catderala Sf.Ioan Botezătorul. Ne lăsăm pe partea dreaptă, pe strada Tăbăcari şi urmăm indicatorul cu Cetatea Făgăraşului: facem dreapta.

Pentru că ne grăbim, dar şi pentru că tariful de vizitare însemna cam mult pentru 4 persoane, am ales să admirăm Cetatea doar de pe lac. Aşa că facem câteva poze… Apoi admirăm şi lebedele şi pornim la drum…

Obiectiv 2: Măn. Prislop
Silvaşu de Sus, com. Haţeg, Cod poştal 335503, judeţul Hunedoara
Coord GPS:   N: 45°37`51``  E: 22°51`6``
Cod monument: HD-m-A-03447


Din Strada Mihai Viteazul ne întoarcem în sensul giratoriu şi intrăm pe Bulevardul Unirii.

Urmează mai multe sate, printre care: Beclean, Sâmbăta de Jos, Porumbacu de Jos, Avrig, Bradu.


Sâmbăta de Jos


Câmp de vară…


Traversăm râul Cibin, după care avem un sens giratoriu: aici urmăm prima ieşire spre DN1/DN7/E68/E81.
Ca să ştim că suntem pe drumul cel bun: după sens, vedem pe dreapta Restaurant Perla.

Ne apropiem de Şelimbăr. La sensul giratoriu urmăm indicatorul de Sibiu (adică tot înainte, căci drumul care face stânga te duce în Parcul Industrial Şelimbăr).


În scurt timp vedem pe dreapta Dacia Emilian şi urmează intrarea pe A1!
Noi am intrat, însă, în Sibiu, am făcut popas la intrare, la Carrefour. De aici, ca să intrăm pe A1, avem destule opţiuni din Sibiu. Astfel, ne întoarcem puţin în oraş, iar la spălătoria auto Aral (cu verde), trebuie să facem dreapta, spre strada Semaforului. Ţinem tot înainte, dăm în strada Ştefan cel Mare (la un sens giratoriu mai mare), traversăm calea ferată, dăm în strada Henri Coandă, apoi trebuie să intrăm pe A1. Dar nu la dreapta, spre Bucureşti-Piteşti, ci înainte, pe sub pod.


Mergem pe A1 aprox 1 oră. De aici, admirăm frumosul lac Orlat, apoi peisajele pitoreşti cu căpiţe de fân  …  un peisaj montan deosebit…

Foto: Anca Voicu


… sau câte un câmp cu floarea soarelui…


Urmează “Valea fără nume”, (de ce nu o avea nume?) trecem râul Strei, apoi ne lăsăm pe dreapta pentru că imediat sub pod facem la dreapta, urmând indicatorul de Haţeg. Ieşim astfel de pe A1.

Coborând rampa, putem admira pe dreapta Măgura Uroiului, un deal pe cât de ciudat, pe atât de spectaculos:


La scurt timp de la ieşirea de pe A1, intrăm într-un sens giratoriu, pe care îl părăsim la a treia ieşire (e un indicator cu Petroşani 80 – Haţeg 30), apoi intrăm în Băcia, după care urmează Batiz, Călanu Mic, Strei, Ruşi, Bretea Streiului. Urmează Pădurea Sălcuţa şi, în scurt timp, intrarea în oraşul Haţeg. Exact aici, pe serpentine, vedem pe stânga un popas turistic foarte frumos, se numeşte Zimbrul. Am reuşit să-l fotografiem abia la întoarcere.

Urmează un sens giratoriu cu Petrom pe dreapta, noi trebuie să mergem tot înainte, spre strada Mihai Eminescu.
Mai departe, din strada Mihai Eminescu urmăm indicatorul cu Măn.Prislop şi facem dreapta la răspântie. De aici, sunt indicatoare către mănăstire.

În Silvaşu de Jos, la o răspântie cu un mic magazin pe dreapta, urmăm indicatorul cu Măn.Prislop şi facem stânga.
La fel şi în Silvaşu de Sus: stânga la răspântie. De aici mai sunt cam 3 km până la mănăstire.

Sosire la Măn.Prislop: 13:07
Km la bord: 56005

A fost ceva aglomeraţie, deşi era joi. Am găsit destul de greu un loc de parcare, pe marginea drumului. Ar fi multe de îmbunătăţit, din acest punct de vedere: lăţirea şi asfaltarea drumului şi o parcare decentă…
Am stat cam o oră cu totul. S-a mers destul de repede din momentul în care te aşezi la rând, până când ajungi la mormântul Părintelui Arsenie Boca, pentru a-i spune ce te doare şi alte lucruri pe care, în general, nu le spui nimănui, aşa cum le spui când te rogi unui sfânt. Este bine să te detaşezi şi să faci abstracţie de lumea din jur în timpul pe care-l petreci la coadă. Din păcate, mulţi uită că probabil au venit să se roage şi comentează, în schimb, cum s-a îmbrăcat nu ştiu care… :(


Pe la ora 14:18 plecăm de la mănăstire…

Obiectiv 3: Măn. Cozia
str. Calea lui Traian Nr. 816, Călimăneşti, cod poştal 245601, jud. Vâlcea

Trecem de Silvaşu de Sus, Silvaşu de Jos, apoi ne oprim puţin pe dreapta, să ne luăm din portbagaj proviziile cu mâncare (J yey, papam). În scurt timp, ni se mai alătură vreo două maşini. Dar nu stăm mult, ne energizăm repede cu apă, câteva chiftele şi cafea, că drumul e lung…
Ne întoarcem în Haţeg, facem stânga să dăm în strada Mihai Eminescu. La sensul giratoriu (cu Petrom) urmăm a doua ieşire (adică stânga).

14:54 pe serpentine ne amintim de popasul turistic Zimbrul, aşa că facem câteva poze din mers. Ni s-a părut deosebit.Trecem prin toate satele de mai devreme, bucurându-ne de peisajele pitoreşti…


Apoi la sensul giratoriu din apropiere de A1 urmăm a doua ieşire. Rămânem pe dreapta la bifurcaţie şi intrăm pe A1. (în spatele nostru recunoaştem podul pe sub care am ieşit acum câteva ore)

Mergem pe A1 cam o oră, iar după ce ieşim de pe autostradă, urmează Veştim, apoi restaurantul Perla pe stânga. Apoi regăsim sensul giratoriu, unde trebuie să facem repede dreapta. Atenţie, e drumul acela din dreapta de tot (pe lângă indicatorul cu “interzis vehiculelor cu greutate mai mare de 7 tone sâmbătă, dumincă…” şi trecem pe sub bariera cu galben şi negru.

Urmează Colonia Tălmaciu, Tălmaciu.


Pe malul Oltului, vedem în fugă, pe partea stângă, Turnul Spart (aparţinând de comuna Boiţa). Învăluit în mister şi legendă, azi e doar o ruină din ce a însemnat cândva turn de graniţă între Valahia şi Transilvania. Aşadar, dacă aveţi ocazia să treceţi prin zonă, nu-l rataţi!


Turnul Spart

În scurt timp, intrăm pe serpentine şi ne bucurăm de frumuseţea munţilor. Iar Oltul ne încântă privirile cu irizaţiile lui argintii (în depărtare, colorată în roşu, se vede Gara Lotru)


Pe la ora 17:27 ajungem la Măn. Cozia.

Km la bord: 56243

Foto © Anca E. Voicu

 Trecem prin fosta bucătărie brâncoveană pentru a ne încânta privirile şi inimile cu alte peisaje care mai de care mai frumoase…

Foto: Anca Voicu

Foto: Anca Voicu

După o oră, pornim la drum. Trecem prin Rm.Vâlcea.

Pe la 20:02 suntem la Bascov, trecem prin tunel, apoi intrăm pe A1 (pe lângă International Lazăr). După vreo 30 de minute, după indicatorul cu Puntea de Greci, urmăm ieşirea Ioneşti pentru a părăsi autostrada.

Am trecut prin Târgovişte.

Apoi ne oprim la Dragodana pentru a admira o nemaipomenită moară de apă.


Foto: Anca Voicu

 Este  20:56, aşa că soarele se duce la culcare…

Foto: Anca Voicu

Foto: Anca Voicu... şi nu peste mult timp şi noi la fel. Pe la 21:56 ajungem şi noi acasă, după cei 872 de km parcurşi… cam cât o zi lungă de vară JComentarii