Note de călătorie: Ploieşti – Rm. Vâlcea

Traseu turistic Ploieşti – Rm. Vâlcea

18 noiembrie 2011


Plecare din Ploieşti: 7:40, 36601 km.

Am ieşit din oraş pe la Billa, pe Şoseaua de Centură. Am stat ceva la barieră, dar, în cele din urmă, ne-am asternut la drum. Frig. Toată săptămâna a fost urât şi înnorat. Dar azi avea să iasă soarele şi să se încălzească puţin.



Contururile rafinăriilor se estompau prin ceaţă şi prin norii rotunzi de fum albăstrui dincolo de câmpurile întinse, acoperite de brumă.


Spre ora 9:23, pe A1 (Austostrada Bucureşti-Piteşti)




 Toamna îşi joacă ultimul act pe drumul ce desparte pădurile…


Sosire în Rm. Vâlcea: 11:10 (36843 km la bord).

Pentru că am ajuns un pic mai devreme, am pornit la pas prin oraş. Am găsit un Râmnicu Vâlcea frumos, curat, linişitit, civilizat. Clădirile istorice ne-au încântat ochii, un prilej pentru cât mai multe fotografii.

Palatul de Justiţie


centrul municipiului




Pe la 11:45 am ajuns la Consiliul Judeţean. Ne-am întâlnit cu doamna profesoară Mihaela Deaconu şi cu laureata premiului I şi am plecat spre Parcul Mircea cel Bătrân, la statuia poetului, unde avea sa înceapă Festivalul. A fost comemorat poetul George Ţărnea (1945-2003). Au venit primarul şi televiziunea locală. S-au depus flori la statuia poetului.





Apoi ne-am dus la Galeria de Arte, unde ni s-a luat un scurt interviu


o clădire deosebită




A fost omagiat poetul George Ţărnea, au fost recitate versuri din lirica sa şi au fost premiate laureatele ediţiei a V-a a Festivalului de Poezie “George Ţărnea”. Câştigătoarea marelui premiu şi cele ale altor câteva menţiuni nu au putut fi prezente, în schimb au fost prezente astfel (ordinea din foto): laureatele de pe locul al doilea (eu), menţiune, locul al III-lea şi locul I. Fiecare  a citit din poeziile premiate. Am primit şi un număr considerabil de antologii, ceea ce pentru mine a însemnat o mare bucurie. 

Pe această cale, doresc să mulţumesc juriului pentru premiu şi Casei de Editură Petras şi Cotidianului “Viaţa Vâlcii”, care au făcut posibilă tipărirea antologiilor premianţilor.

pentru laureate: dacă ajungeţi vreodată pe blogul meu, sper să vă bucuraţi de această fotografie,
o mică amintire de la festivitatea de premiere :)


După festivitate, am mai admirat oraşul…


Palatul de Justiţie







Monumentul Independenţei 
în memoria eroilor căzuţi în timpul războiului din 1877-1878


Pe lângă monumentul de aici nu poţi trece indiferent. Am stat ceva timp, studiind, făcând poze, reflectând… Mi s-a părut impunător după felul în care a fost amplasat, iar privirea aspră a fetei te îndeamnă la meditaţie… ceea ce avem azi se datorează eroilor noştri. Monumentul domină căci dacă te întorci cu faţa spre oraş, de aici, de sus poţi vedea tot oraşul (şi ce privelişte frumoasă!), e ca un înger care îi veghează pe toţi.







Apoi am plecat spre Mănăstirea Govora, unde am ajuns în doar zece minute.
Sosire: 14:10, 35868 km la bord.
Era pustiu, ne-am simţit cam stingheri, de parcă am venit să tulburăm odihna locurilor. Am aprins câteva lumânări şi am plecat. Poate că o vizită vara ne va lăsa într-o zi o impresie mai bună…










Pe drumul de întoarcere, un stol de păsări în formă de V ne indica drumul cel bun J. Pe la 18:40 aveam să ajungem acasă.


Comentarii